Het onderste uit de kan

pottenbakkerOnlangs zette een van mijn dochters deze quote op Facebook: “Laat los wat voorbij is. Wees dankbaar voor wat overblijft en kijk vooruit naar wat er gaat komen.” (voorpositiviteit.nl). Ik vind het een mooie en voor mij is hij waar. Toen ik in de puree zat, hield ik me vast aan dit soort uitspraken. Elke dag opnieuw. En dat gun ik natuurlijk iedereen. Maar dat het toch nog niet zo makkelijk is voor anderen blijkt uit de reacties. Mijn dochter voegde eraan toe: ‘Ja hoor, ploep, doe je zo maar ff’.

Begin met de kleine dingen

Mijn zoon reageerde mild: `Geeft niet als 't niet gelijk lukt. Begin met de kleine dingen, dan weet je hoe het kan voelen.´Wat een goede tip´, dacht ik. Dingen kunnen nu eenmaal niet direct op grote schaal veranderen. Elke weg begint met de eerste voetstap, toch? En daarbij hoort ook: voel vooral hoe het voelt als je een stap doet. Toen kwam mijn andere dochterlief: ‘Er staat niet bij dat je dat zo uit je mouw schudt. Daarom is ‘t een quote waar je wat aan hebt’ Prachtig inzicht: een quote is niet zo maar een uitspraak, je hebt er wat aan en je kunt ermee werken. Als een affirmatie of een mantra. Of hem ergens ophangen zodat je hem regelmatig tegenkomt. Zo sijpelt hij langzaam je bewustzijn binnen en zet hij een verandering in je denken in gang.

Neem jòuw tempo!

Mijn dochter pruttelde: ‘Er staat ook niet bij dat er tijd over heen gaat’. Dat klopt. Voor jou werkt een verandering anders door dan voor mij. Voor de een kost het een uur, een dag, voor de ander een maand. Voor mij duurde het jàren. Maar de veranderingen in mijn denken en overtuigingen en daarmee in mijn levenshouding en –gedrag zijn gekomen en inmiddels stevig verankerd in mijn binnenste. En wat ben ik dààr blij mee! Dochter 2 stak er een beetje de draak mee: ‘Oh ja, laten ze bij elke quote een tijdspad noemen…’  om direct te vervolgen: ‘That's life, leren leven’. En daarmee legt ze de vinger op de juiste plek, die voor veel mensen de zere plek is. Als wij geboren worden, zijn we nog niet af. Lichamelijk en geestelijk. We gaan alles stap voor stap ontdekken en mogen daar een heel leven over doen. Met 21 jaar zijn we ‘volwassen’. Ja, voor de wet. In de maatschappij. En dan ook nog eens in West-Europa. Ons lichaam ontwikkelt verandert tot we hopelijk op hoge leeftijd sterven. Zo ontwikkelt en verandert ook onze geest. Ons innerlijk leven. Onze ziel. Werken aan onszelf is een prachtige taak want wie wil niet ´het onderste uit de kan´ als het om het leven gaat? Ik wel in elk geval. Maar dat komt niet vanzelf.

Vertel anderen wat jij nodig hebt

Hoe kunnen anderen weten wat jij nodig hebt als jij het ze niet vertelt? De eerste stap naar jouw volledige leven is jouw verantwoordelijkheid. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Vertel het anderen en sta open voor nieuwe ideeën en hulp en je zult merken dat je gaat tegenkomen wat je nodig hebt.

Daarom mijn 5 tips op weg naar volledig leven (met dank aan mijn kinderen):

  1. Begin voor een (grote) verandering met iets kleins, dan weet je hoe het kan voelen.
  2. Oefen steeds weer met voelen en baseer daar de volgende stap op.
  3. Werk met quotes, wijze uitspraken, gezegdes, ware woorden. Herinner je ze regelmatig, hang ze op, schrijf ze in je agenda, maak er een mantra van of een affirmatie die je 3 keer per dag hardop zegt.
  4. Leren leven is voor iedereen anders. Neem de tijd, sta jezelf de tijd toe die je nodig hebt. Ieders tijdpad is anders. Accepteer jouw eigen tempo.
  5. Laat anderen weten wat je zou willen en wat je daarvoor nodig hebt. Deel het en merk dat je kwetsbare opstelling tegelijk je kracht is. Merk dat hierdoor het leven voor jou gaat werken, in plaats van dat jij het leven moet sturen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *