Over mij

profielfoto Illa Lommers-WoltersIk ben Illa Lommers-Wolters, getrouwd, moeder van vier kinderen en Omi van vijf kleinkinderen. Na mijn 50e is mijn leven heel erg veranderd. De gedachten en overtuigingen die ik tot dan toe had opgebouwd werkten niet meer. Mijn patronen in denken, doen en laten gingen schuren. Dankzij mijn kinderen kon ik niet anders meer dan het oude vertrouwde loslaten, door diepe dalen heen gaan en mezelf vanaf de bodem weer uitvinden. Nu meer dan tien jaar later vallen alle puzzelstukjes in elkaar en zie ik dat mijn verandering een universeel menselijk proces van volwassen worden is. Als het goed is pubert een mens tussen zijn tiende en twintigste. Ik puberde pas op mijn vijftigste. Ik geef het je te doen, als je niet weet waar je het zoeken moet, wat er met je gebeurt, en mensen in je omgeving en hulpverleners het ook niet weten. Dat is één van de redenen waarom ik mijn E-book geschreven heb. Om mensen die ook pas later in hun leven hun puberteit beleven een handvat te bieden om stap voor stap dit proces door te gaan.

Daarnaast ben ik heel gedreven om mee te willen werken aan een betere en duurzame wereld. Duurzaamheid als het gaat om zorg voor onze aarde, wat we hebben er maar één. En duurzaamheid als het gaat om zorg voor jezelf en daarmee voor anderen. Een betere wereld begint nog altijd bij jezelf. Daarom zet ik in op de zachte krachten die we allemaal in ons meedragen: liefde, creativiteit, zingeving en plezier.

Liefde

Wat ik vooral geleerd heb is dat problemen geen situaties zijn om in paniek te raken, maar juist kansen bieden. Om ànders naar de dingen, naar jezelf te leren kijken. Je kunt op heel veel verschillende manieren, vanuit vele perspectieven naar een probleem kijken. Vaak blijkt als je ànders kijkt, dat een probleem juist een kans is. De manier waarop je tegen dingen aankijkt, heeft alles te maken met een dieper niveau: kijk je vanuit angst of kijk je vanuit liefde. Dààr ligt mijn passie.

Creativiteit

Door mijn vastgeroeste patronen had ik mijn creativiteit ook in vaste banen gedwongen. Ik speelde orgel, maar alleen van bladmuziek, improviseren durfde ik niet. Ik hield van tekenen en schilderen maar daar was ik op school niet goed in, dus dat had ik nooit echt opgepakt. Ik hield van zingen, zong jaren in een koor, maar zo maar los en vrij zingen, dat deed je toch niet? Een van de dingen die ik in me voelde bruisen en die bevrijd wilde worden was mijn creativiteit. De opleiding tot kunstzinnig dynamisch coach bij De Kleine Tiki in Breda bracht mijn creativiteit en speelsheid helemaal tot leven. Juist door te spelen en je creatief te uiten kom je bij je gevoel. En dit heb je nodig om helemaal vanuit jezelf te leven. Dààr ligt mijn tweede passie.

Zingeving

Heerlijk heb ik het altijd gevonden om naar de kerk te gaan. Ik hield van muziek dus het orgel trok speciaal mijn aandacht. Geweldig was het om als meisje bij de organist te mogen luisteren als hij aan het oefenen was voor de zondag. Ik verwonderde me over de mensen van het dorp die doordeweeks echt niet elkaars vrienden waren, maar zondags eensgezind zongen en naar de dominee luisterden. Vooral dat zingen, nog vind ik dat na meer dan 40 jaar zelf organiste te zijn, het grootste wonder. Waar zingen mensen nog gezamenlijk? Waar geven ze nog uiting aan hun gevoelens, samen, die ze ieder voor zich nooit zouden uitspreken? Ja, de voetbalstadions staan nog wel eens bol van gezang. Ook zo iets moois. Maar in die kerk. Wat is voor al die mensen de zin ervan? En op een dieper niveau: ieder mens heeft behoefte aan zin in zijn leven. Dààr ligt mijn derde passie.

Plezier

Als introverte persoon ben ik heel lang op de achtergrond gebleven. Een grijze muis ook wel. Je gaat zelf ook geloven dat je dat bent, als mensen dat tegen jou zeggen. Als je moeder graag wil dat je onder de mensen komt, veel vrienden hebt, makkelijk praat tegen anderen. Nu ik hier ook ànders tegenaan kijk, voel ik me veel sterker. Mijn introverte persoonlijkheid is mijn kracht. En dat maakt me blij. En dat geeft me plezier in alles wat ik doe. Ik mag er zijn zoals ik ben. Als je dàt echt gaat voelen, kan je humor, en die hebben we ook allemaal, vrij stromen. Dààr ligt mijn vierde passie.

Wie is Illa?

Je hebt te maken met mij als introverte, bedachtzame, rustige persoonlijkheid, een creatieve duizendpoot en gedreven wereldveranderaar en levenskunstenaar die graag mensen inspireert die op zoek zijn naar hun eigenheid en hoe ze daarmee ook iets voor de wereld kunnen betekenen.