“Wat ben jij goed bezig, zeg!”

Een complimentKrijg jij dat wel eens te horen van je man, je vriend, je vrouw of je collega? Zeg jij dit wel eens tegen iemand? En wat doe je als je dit compliment krijgt? Ontvang je het breeduit lachend en zeg je met een smile "Dankjewel!" Ik merk dat ik soms wil gaan uitleggen dat het dan door de omstandigheden komt, of door iemand die mij hielp. Niet nodig, denk ik dan later. 

Heb je er al iets van meegekregen?

Maart begint met de Nationale Complimentendag. Nationaal nogal liefst. Ik heb al een bericht voorbij zien komen op mijn werk waar ons domeinhoofd (sjieke naam tegenwoordig, vind je niet?) zijn medewerkers erop attent maakte vanmorgen. In dat bericht zei een van mijn collega's terecht: "Elke dag is complimentendag". En daar heeft hij wel een punt.

Stel je voor dat we alleen maar jaarlijks op 1 maart elkaar complimenten maakten. Dan zou de wereld er toch wel erg saai uitzien.

Het klinkt zo vanzelfsprekend…

…..een complimentje geven als iets goed gaat! Tóch doen we het in de praktijk maar bitter weinig. Dat komt omdat het geven van complimenten (nog) niet echt in de volksaard van ons, Nederlanders, zit. We zien wel vaak wat fout gaat, maar veel minder wat er goed gaat. Merk jij dat ook wel eens? Dat je eerder let op die ene misser die je collega, je man of je vriendin maakt? Terwijl diegene eigenlijk zo goed bezig is. 

Wist je ….

….. dat er tegenover één kritiekpunt wel vijf – ja, je leest het goed: 5! – complimenten nodig zijn om de balans weer te herstellen? Vooral naar onszelf zijn we vaak heel kritisch en letten we niet op wat we wèl prima doen. 

Een mens gedijt nou eenmaal het best bij persoonlijke aandacht en positieve waardering. Daar groeien we van. Dat maakt ons blij. En positieve energie voelt veel lichter aan dan al die zware kritiek. 

Daarom, lieve mensen, geef jezelf en mensen die je tegenkomt eens een welgemeend compliment. 

Op de website van de Nationale Complimentendag staan een aantal handige tips als je jezelf nog een beetje onhandig erin voelt. En trouwens, kun jij een compliment ontvàngen? Doen we òòk niet zo vaak, hè? Een simpel 'dankjewel' zeggen is al genoeg. Probeer het maar en laat eens weten wat er dan gebeurt!