Druk als een klein baasje in december?

Drukke kerstman

December is begonnen. De laatste maand van het jaar en voor de meeste mensen een drukke maand. Eerst Sinterklaas met de voorbereidingen voor het feest al of niet met kinderen en kleinkinderen. Na de Sint komen de kerstspullen van zolder of we zijn erop uit geweest om wat nieuwe spulletjes aan te schaffen. We moeten toch een beetje bij de tijd blijven…? We versieren het huis, pas op dat je niet de laatste bent. En dan de Kerstdagen zelf. Hoe vieren we het dit jaar? Traditioneel met kerstdiner, familie, ouders, kinderen, vrienden? Of gaan we met vakantie om de jaarlijkse sleur en misschien wel eenzaamheid te vermijden. Wat je ook kiest, het brengt veel werk mee. Vertel mij wat. 

Anders

Dit jaar doe ik het ànders. Begin november zei ik al: "En nu doe ik niets meer tot het eind van het jaar". Ik vertelde het mijn baas. "Dus je gaat rustig het jaar uit", stelde hij. "Ja, ik ga rustig het jaar uit", herhaalde ik. "Goed zo", vond hij. Nu, ik kan je wel vertellen dat helemaal niets doen, niet echt iets is, wat lukt. Maar toch… Juist door dit voornemen merk ik dat ik een basishouding heb van: alles wàt ik dit jaar nog doe is meegenomen. En verder hoef ik niks. Ik mag van alles. Eindelijk ga ik weer eens een dagje uit met mijn vriendin. Eindelijk orden ik de foto's op mijn computer. En zelfs de bestanden op mijn werklaptop staan netjes in het gelid. En zal ik je nog eens iets vertellen? Elke week pak ik zingend de strijkplank en strijk ik overhemden en de nieuwe katoenen zakdoeken die ik van schoonmoeder geërfd heb. Ik sta te kijken van mezelf. Als dat niet frappant is….

Spreek je voornemen uit

Alleen al door een voornemen uit te spreken kijk ik heel ànders aan tegen de dingen die ik doe. Ik doe ze niet omdat ze moeten, maar ik kies de dingen die ik leuk vind om te doen. Natuurlijk zijn sommige dingen ook nodig, maar toch, de drang om ze te doen is anders. 

Ik druk?

Ik druk als een klein (kerst)baasje in december? Nee hoor, Sinterklaas vieren we beperkt en Kerstfeest is even druk met de kerkdiensten die we muzikaal begeleiden en dat is echt feest. We eten wat we toevallig in de kast hebben staan. En wat we tweede Kerstdag doen zien we wel. Er komt vast nog wel een kleinkind logeren en met Oudjaar komt dochterlief met man en kinderen en nemen we het jaar voor ieder persoonlijk door. O ja, en voor de gezelligheid bakken we ook nog even een paar pakken oliebollen en appelflappen tussendoor. Druk als een klein (kerst)baasje? Nee, wel heerlijk bezig en genieten van samen. En dan heb ik ook nog genoeg tijd om dutjes te doen, te schrijven en mijn pas geleerde "Stille Nacht" op mijn nieuwe citer te spelen. 
Wat zijn jullie ervaringen? Hoe doe jij het in december? 
Ik wens je innerlijke rust en vreugde bij alles wat je doet. Of niet doet. En alles is goed. Mooi hè?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *