Challenge Zomerdeugden

Speciaal voor jou: 5 dagen schrijven over jouw Deugd van de Dag

Wilde bloemen

Elke dag bezig zijn met een deugd kan je leven veranderen. We leren al vroeg dat we andere mensen kunnen vertrouwen. Op school moest je leren tot je je proefwerk goed kon maken. Je moest volhouden, doorzetten. In het verkeer naar school moest je opletten om niet als fietser onder een auto te komen. Vertrouwen, volhouden, doorzetten, oplettendheid, allemaal deugden die we ons vaak zonder echt erover na te denken hebben leren gebruiken.

Het woord deugd in het Nederlands gaat terug tot diep in de Middeleeuwen. Een van de gevonden voorlopers is ‘doegend’ uit een Duits dialect wat ‘het goed zijn’ betekent. Ik vond ook nog Dugeth dat ‘deugd, goede eigenschap’  betekent en doget ‘goede eigenschap, kracht, nut’.
De Duitse monnik Anselm Grun zegt: “Deugd is een kracht die ons tot iets in staat stelt. Zij stelt ons in staat ons leven te laten deugen en het te laten slagen”.(Vergeet niet te leven, Ten Have, 2014).

Waarom zou jij aandacht besteden aan deugden?

Deugden helpen je je sterke en zwakkere eigenschappen te ontdekken. Daardoor krijg je meer zelfvertrouwen, rust en verbinding met jezelf en anderen. 

Deugden kunnen precies dat raken waar jij mee zit

Het is ook fijn om met deugden bezig te zijn. Ze kunnen je bemoedigen, inspireren, troosten, steunen. Ze kunnen precies dat raken waar jij mee zit.

Zo werkt het

  • Kies een mooi schrift en een fijne pen
  • Plan vijf dagen lang een vaste tijd in je agenda.
  • Zoek een rustige plek om te schrijven.
  • Meld je als je wilt aan bij de gratis besloten Facebookgroep “Challenge Zomerdeugden
  • NIEUW: Onder de actieve leden van de Facebookgroep mag ik namens Annelies Wiersma van www.actonvirtues.nl mag ik vijf Deugdenapps verloten, die zij gratis beschikbaar stelt. Belangstelling? Meld je dan aan op de Facebookgroep en deel regelmatig je schrijfopdrachten. Wie weet kun jij dan de Deugdenapp gratis in je bezit krijgen.
  • Trek elke dag een deugdenkaart op en doe de schrijfopdracht.
  • Spelregels voor het schrijven:
    1. Schrijf zo snel als je kunt en blijf doorschrijven
    2. Volg de gedachten die opkomen
    3. Als je het even niet weet: herhaal het laatste woord totdat er weer iets nieuws komt
    4. Censureer en corrigeer niets
    5. Let niet op taal en schrijffouten
    6. Schrijf voor jezelf
    7. We schrijven met een maximum aantal minuten of regels (aantal lijnen op je blad)
    8. De schrijfvormen die je nodig hebt staan helemaal onderaan

Ik wens je heel veel schrijfplezier met de Zomerdeugdenchallenge!
De Challenge blijft beschikbaar tot 20 augustus 2018.

Challenge verlengd!

Op verzoek duurt de Challenge Zomerdeugden langer dan gepland: niet tot 20 augustus, maar de Challenge is beschikbaar tot 4 september 2018! Dus hoor jij bij dat deel van Nederland dat het laatste zomervakantie heeft gekregen, dan kun jij ook fijn meedoen in jouw vakantie!

De Challenge Zomerdeugden

Dag 1

Dag 2

Dag 3

Dag 4 

Dag 5

Wat als de vijf dagen om zijn?

Dan ben je hartelijk welkom om de Challenge opnieuw te beginnen, of er je eigen fantasie op los te laten en je eigen schrijfvormen te verzinnen of te gebruiken.

Hier zijn de schrijfvormen die je nodig hebt:

Woordgedicht:

Schrijf je basiswoord op een nieuwe regel. Daaronder op elke nieuwe regel een letter van het woord. Tot slot nog een keer het hele basiswoord:
WOORD
W
O
O
R
D
WOORD

Vul op elke letter een woord of kleine zin in dat/die begint met die letter. Het mogen losse woorden zijn, maar ook zinnen, of een doorlopende zin over alle letters. Komt er niets op bij een letter, sla die dan even over. Aan het eind kun je nog 1 keer naar die overgeslagen letter kijken en hem dan invullen.  Lees het woordgedicht hardop voor jezelf voor, mèt het basiswoord aan het begin en het eind.

Elfje:

Een gedichtje van 11 woorden verdeeld over 5 regels: regel 1: 1 woord – regel 2: 2 woorden – regel 3: 3 woorden – regel 4: 4 woorden en regel 5 weer 1 woord. Schrijf in het midden van je regels (gecentreerd).

Regel 1 – 1 woord
Regel 2 – 2 woorden
Regel 3 – 3 woorden
Regel 4 – 4 woorden
Regel 5 – 1 woord

Je kunt allemaal losse woorden schrijven, of een doorlopende zin, alles mag, alles kan. Als je het gecentreerd opschrijft (zie hierboven) dan krijgt het gedichtje nog meer zeggingskracht.

Woordcluster:

Schrijf in het midden van een bladzijde een woord, in dit geval de deugd. Schrijf daar omheen de woorden die in je opkomen als je naar de deugd kijkt. Verbind deze nieuwe woorden (1) met het centrale woord. Deze nieuwe woorden (1) kunnen ook weer iets (2) in je oproepen. Schrijf die (2) ook op en verbind die met het eerste nieuwe woord (1).

Woordcluster

 

Rondeel:

Een gedicht van 8 regels met herhalingen. Nummer in je schrift 8 regels onder elkaar, links aan de bladzijde van 1 t/m 8. Regel 1 is hetzelfde als regel 4 en regel 8; regel 2 is hetzelfde als regel 7.

1

3
4=1
5
6
7=2
8=1

Bestellen

De deugdenkaarten kun je ook bestellen. De kaartensets zijn verkrijgbaar via de webshop van  www.actonvirtues.nl

Dankwoord

Annelies Wiersma van ActOnVirtues is al jarenlang bezig met deugden. Zij juichte mijn idee om “iets met deugden en schrijven te doen” van harte toe en gaf spontaan toestemming om haar website voor deze challenge beschikbaar te stellen. Mijn dank is groot.