Wat is jouw bodem onder je dagelijks leven?

bodemHoe gaat het met jou zo na de zomervakantie? Ben je weer lekker aan de slag? Ik ben alweer een paar weken 'in de running'. Ik hoor van mensen om me heen dat ze er soms best moeite mee hebben om weer 'verplicht' in het dagelijke ritme van gezin, werk, reistijd en 's avonds uitgeblust op de bank te zitten. Gisteren las ik een van de vele lijstjes die op dit moment verschijnen om het vakantiegevoel vast te houden. Eén tip komt telkens terug.

'Begin nu alvast met de voorpret voor de volgende vakantie of voor je volgende uitje'.

Hmm, als ik dit lees, dan zie ik vraagtekens voor mijn ogen verschijnen. Hoe ziet dat er dan uit? Net terug van je zomervakantie, ik hoop een heerlijke zomervakantie (ik wel tenminste), nu aan de slag met al direct je gedachten bij een volgende vakantie. Ben je dan nog wel helemaal aanwezig bij wat je nù, in je dagelijks leven te doen hebt? Het voelt als een escape. Als een ontsnapping aan wat je nu te doen hebt. Zit je dagelijks leven zo niet goed in elkaar, dat je dat alleen maar kunt leven met een escape, een droom, een illusie in gedachten? Want wat is het denken aan een volgende vakantie anders? Met andere woorden: voor mij klinkt het zo: het bezig zijn met een volgende vakantie is de basis voor wat ik nu doe en nog belangrijker: waar ik verantwoordelijk voor ben. Daarom gooi ik de volgende vraag in de groep.

"Wat is jouw bodem onder je dagelijks leven?"

Wat heb jij voor basis onder je dagelijks leven, zodat je er niet doorheen zakt als het soms druk of lastig is. Dat je genieten kunt van de mooie dingen die je nù meemaakt en ervaart? Is het je vooruitzien naar je volgende uitje? Is het je terugkijken naar afgelopen zomer? Of leef jij vanuit een ander fundament?

Deel jouw bodem hieronder.