Tussen twee jaren in

Nieuwjaarsgroet Leo en Illa

2015 duurt nog 11 dagen en een paar uur. We zitten nu echt tussen twee jaren in. Wat is dit jaar toch snel gegaan. En voor we het weten is 2016 alweer begonnen. Hoe was 2015 voor jou? Kijk jij wel eens terug? En misschien nog wel belangrijker: vooruit? Lees hieronder hoe mijn voorbije jaar eruitzag en wat ik me voorneem.

Verbinding en Vergeving in 2015

Elk jaar werk ik voor mezelf met een thema. Dit jaar waren mijn thema’s Verbinding en Vergeving.
Als ik terugkijk voel ik me tevreden en blij over wat ik allemaal gedaan, bereikt en meegemaakt heb.
Mijn leven speelt zich naast mijn gezin af
. op mijn werk als medewerker Milieu Communicatie en Educatie bij een gemeente,
. als organist tijdens de kerkdiensten op de zondagmorgen in De Wingerd in Krimpen aan den IJssel, 
. als cursist op De Kleine Tiki (School voor Kunstzinnig Dynamisch Coachen en Innerlijke Ontwikkeling) in Breda 
. en natùùrlijk als cursusleidster, coach en inspirator bij Attraversiamo.

Het verleden laten we achter ons, stap voor stap. Het enige wat overblijft zijn herinneringen. 
Prachtige, ontroerende, blije en ook verdrietige herinneringen over 2015.

 • Het jaar begon met het verdrietige overlijden van twee van mijn collega’s, Aart door kanker en Loïs door brute moord door haar broer.
 • Voor Attraversiamo begon 2015 met een cursus ´Luisteren naar je pen©’ met drie cursisten.
 • Voor de gemeente waar ik werk begon het jaar met een achterstand omdat ik mijn stagiaire bijstand moest verlenen in het organiseren van een belangrijke bijeenkomst.

 • In februari waren Leo en ik een voorjaarsvakantie lang in ons geliefde vakantiehuis in Saint Père-sous-Vézelay waar we ons leven lieten bepalen door het stromende water van de Cure achter het huis.
 • De Beursvloer-BAR was een succes in het Van der Valk Hotel Ridderkerk: zaken doen zonder geld. Voor mijn werk resulteerde dit in een samenwerking met Sport en Welzijn. We konden de Landelijke Modderdag, waarop kinderen naar hartelust in modder mogen spelen koppelen aan de Zomersurvival in het Reijerpark.
 • In mei liepen Leo en ik het begin van het Jabikspaad in Friesland. Vanaf het noordelijke punt aan de Waddenzee bij Zwarte Haan tot aan Wolvega.
 • In mei en juni waren de Milieuweken voor alle groepen 6 van de Ridderkerkse basisscholen in het Natuur en Milieu Educatief Centrum in Ridderkerk. Ik organiseerde deze weken voor mijn werk met de Natuurvereniging IJsselmonde. Het thema Afval is Grondstof’ kreeg smoel in de zelfontworpen tentoonstelling samen met een aantal organisaties en verenigingen op dit gebied.
 • Voor mijn werk bij de gemeente mocht ik een training ‘Storytelling in je rugzak’ bij Annette Scheringa in Zeist doen en ik volgde een kennismakingsworkshop met ‘De Drie Denkstappen voor Sterke Teksten’ bij Marian Stoppelenburg in Rotterdam. Ook handig voor Attraversiamo.
 • In juni genoten mijn dochters, mijn schoonzussen en mijn nichtjes van een zonnige Mozaïekworkshop en fietstocht bij de Reeuwijkse Plassen op mijn uitnodiging om mijn 60e verjaardag te vieren. The First Wolters Ladies Day was born.
 • In juli mochten we genieten van onze vakantie en inspiratiereis in het land van Franciscus van Assisi.
 • Ondertussen volgde ik ook weer lessen bij personal coach Klaas Slagman van Herstart.com om een aantal onverwerkte emoties uit mijn verleden te verwerken. De EMDR-sessies waren helend.
 • Tussen Assisi en Spoleto en in Le Marche schreef ik op schaduwrijke terrassen in het zomerse Italië mijn E-book ‘De 5 stappen om ànders naar je leven te kijken’. En organiseerde ik de officiële presentatie daarvan in boekhandel Hyperion.
 • Eind augustus toog ik naar Den Helder voor de Tweedaagse Bijeenkomst van het Netwerk NME Diensten over Natuur en Milieu Educatie in een veranderende maatschappij. Wat was dat inspirerend.
 • Eind september vierden Leo en ik een driedubbel feest in De Open Hof: samen 35 jaar getrouwd en allebei 60 geworden. Een prachtig feest met een mooie muzikale omlijsting die wij voor onze gasten verzorgden.
 • In september begon ik bij businesscoach Marieke Anthonisse om Attraversiamo op de kaart te gaan zetten.
 • Een prachtige dag met mijn collega’s tijdens ons afdelingsuitje op het strand van Scheveningen in september ging over samenwerking en verbinding.
 • De cursisten van het voorjaar kwamen terug voor de vervolgcursus ‘Vrolijke Vormen Schrijven’.
 • Op 9 oktober volgde ik het Facebook-Event in Maarsen van Anne Raaymakers. Hoe kun je Facebook inzetten voor je bedrijf.
 • De workshop ‘Schilderen à la Van Gogh’ op 10 oktober was het verjaardagscadeau dat ik aan 10 mensen gaf. De zaal van de Lindtsekerk was daarvoor een enorm geschikte plek evenals de verzorging van koffie en thee.
 • De herfstvakantie in een zacht Portugal (Algarve) was een enorm heerlijke onderbreking om te relaxen.
 • November begon met een spectaculair weekend in het Reijerpark waar honderd schoolkinderen en ook nog eens honderd buurtbewoners kwamen kruien, wilgen vlechten, popcorn bakken en boomstammenpaadjes aanleggen om daar Natuurlijk te kunnen Spelen.
 • In december hadden we met de afdeling een trainingsdag ‘Excellente Dienstverlening’.
 • Tijdens de vier Adventsweken deden 16 mensen mee aan mijn eerste AdventsChallenge over ‘Mijn verlangens’

En dan heb ik nog niet eens gesproken over
– alle zondagochtenden dat ik in Krimpen aan den IJssel in De Wingerd de erediensten op orgel mocht begeleiden.
– alle uurtjes samen met mijn vader.
– alle liefde en belevenissen in mijn gezin met man, vier kinderen, twee schoonzoons, en vier kleinkinderen.
– de weekendjes waarop Leo en ik heerlijk een hotelletje boekten voor een nachtje en dan een stevige wandeling maakten.

Mijn voornemens voor 2016

Voornemens moeten goed voelen. Voornemens moeten haalbaar zijn. Voornemens mogen zeker wel dromen zijn. Of als je het handiger vindt: een stukje van een droom. Dan is realisering beter binnen je bereik. Je moet tijd hebben om wat je je voorneemt ook uit te voeren. Er regelmatig mee bezig zijn. En regelmatig terugkijken hoever je ermee staat. Eventueel bijsturen.
Het begint al met je voornemens uit te spreken of op te schrijven en dan hardop voor te lezen. Voor jezelf. Beetje vreemd in het begin. Maar dat went heel snel. Neem jezelf serieus als persoon. 

In 2016 ga ik verder met mijn eigen oversteek (Attraversiamo = steek maar over) naar een diepere manier van leven. Een grootser niveau. Dat voel ik diep van binnen. 
Dat doe ik als mens en in mijn gezin en familie. Ik wil zo zuiver mogelijk leven en daardoor het leven ten volste leven. 
Dat doe ik met Attraversiamo. Ik hoop veel mensen te mogen inspireren. Er komen verschillende schrijfcursussen, er komt elk kwartaal een schilderworkshop, en ik hoop dat ik één persoon mag begeleiden bij het schrijven van zijn eigen levenssymfonie met Klank, Kleur en Taal.
Dat doe ik als organiste tijdens de wekelijkse vieringen. Ik wens dat mijn orgelspel de mensen met hun zingen hun ziel in beweging brengen. En dat zij net als ik, het gezamenlijk zingen, met mensen die je misschien eigenlijk nooit spreekt, als een wonder ervaren dat verbindt.
Dat doe ik tot slot als medewerker bij de gemeente waar ik de verbindingen die in de samenleving bestaan voor een schone en mooie leefomgeving in kaart mag brengen en de inwoners van die plaats enthousiast mag maken voor hun eigen verantwoordelijkheid om de buurt netjes te houden en hun manier van leven te verduurzamen zodat ook hun kinderen en kleinkinderen in de toekomst een leefbare wereld hebben. 
 
Met als missie angst zijn greep op jou, op mij te laten verslappen en jou, mij te ànders naar de wereld te leren kijken. Telkens opnieuw. Tot het een nieuwe gewoonte is geworden. Een gewoonte die bij ons past. Die uit onze oorspronkelijke bagage komt. 
Zodat jij vanuit jouw prachtige talenten kan doen wat jij te doen hebt.
En jij net als ik de angst kan helpen verdrijven.
 
Samen.
Stap voor stap.
Lach voor Lach.
Traan voor Traan.
Mens voor mens. 
Naar een prachtige wereld waar Liefde de kracht is waarop het bestaan mag stromen.
 
Een prachtig startpunt voor jouw reis naar Leven uit Liefde  is de Turn-Out 'De Gouden Oversteek’.
Vanaf 10 februari 2016 ga je 21 dagen leren hoe je kunt leren om je angst los te laten en om te Leven uit Liefde. Het gevoel te ervaren van overvloed.
Vanuit liefde voor jezelf en de mens de wereld duurzaam te maken.

Als jij ook voornemens hebt voor 2016 dan heb ik een handig overzicht voor je om hiermee aan de slag te gaan en aan de slag te blijven. Download gratis de Lijst van Voornemens 2016.

Alle mensen die mij en Attraversiamo een warm hart toedragen, lezers van mijn nieuwsbrief, volgers op Facebook, klanten en cursisten en nog meer geïnteresseerden:
D A N K  J E  W E L! 
Voor je vrolijkheid, je enthousiasme, je meedenken, je creativiteit,
je inschrijvingen, je bijdragen, je bestellingen
en gewoon: voor wie je bent!
Ik wens jullie allemaal prachtige Kerstdagen vol Liefde 
en een prachtig begin van het nieuwe jaar!!!

Een warme groet,

Illa